![](/media/lib/82/kolendra-48919d8818a0a8dfaa792619b8cf916a.jpg)
Olejek kolendrowy na zatrucia i lekooporność
24 sierpnia 2011, 11:09Olejek kolendrowy zabija lub przynajmniej ogranicza wzrost wielu groźnych bakterii, w tym metycylinoopornego gronkowca złocistego (MRSA od ang. meticillin-resistant Staphylococcus aureus) czy pałeczki okrężnicy (Escherichia coli). Oznacza to, że dodanie olejku do produktów spożywczych może ograniczyć częstość zatruć pokarmowych, o spadku lekooporności nie wspominając.
![](/media/lib/144/n-worm-image-675915adb7ec6afdec4e981eb0c05d22.jpg)
Odtruwając się, dżdżownice produkują kropki kwantowe
4 stycznia 2013, 15:18Ponieważ pod wpływem promieniowania o określonej długości kropki kwantowe zaczynają emitować światło, myślano o ich wykorzystaniu do śledzenia wirusów czy komórek nowotworowych w organizmie. Niestety, wcielenie planu w życie wymagałoby zastosowania złożonych i drogich procesów chemicznych, które mogłyby zmniejszyć luminescencję kropek. W tym miejscu z pomocą przyszły badaczom dżdżownice czerwone (Lumbricus rubellus).
![](/media/lib/117/n-tzrustka-a5ac0a9f794219913106ccc5a23f8a8c.jpg)
Naczyniowe odmładzanie wysp trzustkowych
18 listopada 2014, 12:40Nowe naczynia kapilarne odmładzają stare wyspy trzustkowe.
![Pigułki](/media/lib/227/n-pomaranczowe-pigulki-b22032d8610f1dd88769f21c013f7c12.jpg)
Niskie stężenia żelaza mogą powodować uszkodzenia komórek
15 lutego 2016, 11:31Stężenia żelaza, podobne do dostarczanych w ramach standardowych terapii, np. kroplówek czy tabletek, mogą w ciągu 10 min uruchomić uszkodzenia DNA.
![](/media/lib/224/n-kawka-fef5d312a22208e8c6da0726938ff2fb.jpg)
Wg Brazylijczyków, ponad 3 filiżanki kawy dziennie są dobre dla serca (niepalących)
29 marca 2018, 11:25Osoby, które wypijają ponad 3 filiżanki kawy dziennie, są mniej zagrożone miażdżycą i zawałem serca.
![](/media/lib/339/n-herbaty-4a1754d23f128d4dc6bd12b46a496c63.jpg)
Dla zdrowia lepiej zaparzać zieloną herbatę wodą butelkowaną. Dla smaku - wodą z kranu
12 lutego 2019, 08:16Zielona herbata zaparzona w wodzie butelkowanej ma bardziej gorzki smak, ale zawiera też więcej przeciwutleniaczy niż herbata zaparzona z użyciem wody z kranu.
![](/media/lib/398/n-baal-dbd384db11c0c8471cb4b3f2f6ac9a35.jpg)
Rzadkie znalezisko w zaginionym biblijnym mieście
20 kwietnia 2020, 05:11Rzadka figurka karzącego boga, brązowa statuetka cielęcia, dwie pieczęcie oraz zdobiona kananejska i filistyńska ceramika z XII wieku przed Chrystusem – znalezieniem takich artefaktów mogą pochwalić się studenci i naukowcy z australijskiego Macquarie University, którzy pracują na stanowisku Khirbet el-Rai w Izraelu. Uczeni twierdzą, że w miejscu tym stało biblijne miasto Siklag
![](/media/lib/486/n-hs2a-b18cfe5152f4dd83c1d227fc92d60383.jpg)
Niezwykła rzymska osada odkryta na budowie szybkiej kolei w Anglii
13 stycznia 2022, 05:56Archeolodzy pracujący przy budowie brytyjskiej szybkiej kolei HS2 poinformowali o dokonaniu wyjątkowego odkrycia. W pobliżu wioski Chipping Warden w South Northamptonshire ponad 80 archeologów pracuje od 12 miesięcy na stanowisku, na którym – jak się okazało – istniała niezwykle interesująca wieś z epoki żelaza. Przez wieki była to nic nieznacząca miejscowość, która w IV wieku stała się nagle ważnym punktem handlowym z imponującą drogą o szerokości 10 metrów.
![](/media/lib/538/n-dlugicovid-51105b590723f2264f5405c62a549cfd.jpg)
Przeciekające naczynia krwionośne w mózgu przyczyną mgły mózgowej w długim COVID
26 lutego 2024, 09:35Kilka miesięcy po rozpoczęciu epidemii SARS-CoV2 pojawił się termin „długi COVID”. Jest stosowany na określenie zespołu objawów pojawiających się kilkanaście tygodni po zachorowaniu na COVID, których nie można wyjaśnić inaczej, niż przebytą wcześniej infekcją. Ocenia się, że na długi COVID cierpi kilkadziesiąt milionów ludzi. Dotychczas zidentyfikowano około 200 objawów z nim związanych. Jednymi z nich są trudności poznawcze, zwane powszechnie mgłą mózgową. Badacze z Trinity College Dublin i FutureNeuro donoszą na łamach Nature Neuroscience o znalezieniu przyczyn tych objawów.
Wino ambrozją dla serca
30 listopada 2006, 11:23Brytyjscy badacze zidentyfikowali oligomeryczne procyjanidyny, które najprawdopodobniej odpowiadają za dobroczynny wpływ niektórych win na długowieczność oraz zdrowie serca. Niektóre czerwone wina zawierają więcej tych związków niż inne.